Periytyykö syöpä?

Syöpien periytyvyyttä koirilla on tutkittu ilmeisen vähän, mutta on tiedossa, että tietyillä roduilla alttius kasvaimiin on suurempi kuin toisilla. Ihmisillä tunnetaan mahdollisuus perinnölliseen alttiuteen, vaikka syöpä ei sellaisenaan suoraan periydykään. Tämä perinnöllinen alttius on syypää noin 10 prosenttiin ihmisten syöpäsairastumisista. Täysin epätieteellisesti, vailla lähdeviitteitä tai suurempaa tutkimusprosessia voisin itse päätellä, että koirilla perinnöllinen alttius on herkästi voimakkaampaa kapeampien geenipoolien ja sukusiitoksen takia. Mutta turhaan väsään päätelmiä, sen sijaan voin kertoa yhdestä esimerkistä.

Meidän Pan lopetettiin keväällä imusolmukesyövän takia. Koira oli kuusivuotias. Pan, virallisemmin Mustantuiskun Samson, on toistaiseksi pentueestaan ainoa syöpätapaus, mutta vanhemmissa sukupolvissa tilanne on karumpi. Pannarin isän sisarusparvesta (Deabei P-pennut, synt 2007, 8 pentua) peräti neljä on menehtynyt syövän seurauksena. Puolet pentueesta. Näiden Deabein P-pentujen molemmat vanhemmat ovat myös menehtyneet syöpään (Corsini Valentino & Delphine Erlander). Samaten ainakin Delphine Erlanderin jälkeläinen toisesta pentueesta, Toko Deabei, on kuollut syövän takia.

Isänsä Pjotr Deabein 57 pennusta Pan on ainakin jalostustietojärjestelmän mukaan toistaiseksi ainoa syöpätapaus, mutta toisaalta vanhimmat pennut ovat 8-vuotiaita.

Nopealla kaivamisella löytyi Pannarin emän (Mustantuiskun Kiarina) puolelta syöpään on mennyt kaksi nartun puolisisarusta Mustantuiskun Z-pentueesta, yksi Valkohampaan Y-pentueesta, yksi Mustantuiskun A-pentueesta sekä yksi Pyrytuulen S-pentueesta. Nämä on ainoastaan niitä, mitä KoiraNetistä lyötyy, joten ihan kaikista ei välttämättä tietoa ole. Pankun emän puolella melko yksittäisiä tapauksia, ainakin toistaiseksi.

Noista kaivelemistani keisseistä kaikki koirat ovat menehtyneet alle 11-vuotiaina, osa pitkälti ennen kymmenen vuoden ikää. Ihan sen verran sanon vaan tässä, että oli sitten missä uskomuksessa tahansa syövän periytymisen suhteen tai pitipä riskiä miten vähäpätöisenä vaan, kukaan ei halua viedä alle kymmenvuotiasta koiraa lopetettavaksi syövän takia. Kukaan ei halua löytää patteja kaulalta. Kukaan ei halua kuulla syöpädiagnoosia. Kukaan ei halua menettää koiraa kohtuuttoman aikaisin.

Joku kasvattaja, joka linjoja päättää syöpäriskistä huolimatta käyttää, saattaa ajatella, että no, riskejä täytyy joskus ottaa ja ei välttämättä yksikään pennuista mitään syöpää saa ja johonkinhan ne sitten kuolee kuitenkin. Meidän Pan hävisi tässä ruletissa ja meidän Pan kuoli siksi kuusivuotiaana.

Kommentit

Suositut tekstit