Silmänkääntötemppu, tietoo ja taikaa


Kesälomalla heinäkuussa tykitettiin kevyet 28 treeniä (+ yhdet kisat!) niin kyllähän sitä sitten mietti, että miten koirat taas sopeutuu arkeen, jossa joutuu olemaan enemmän yksin eikä kentälle pääse ihan joka päivä eikä aina joka toinenkaan päivä. Hyvinhän se on mennyt! Jengi on pysynyt ihan tyynenä ja treenihommat rullaa näinkin, vähän maltillisemmissa määrin tehtynä. Tosta heinäkuun rutistuksesta olen rakententelemassa jonkinlaista koostetta myöhemmin, että mitä ja miten paljon ja miksi. Mutta palataan siihen, nyt keskitytään tähän hetkeen. 

Katsoin tutun agikisavideoita ykkösistä ja järkytyksekseni tajusin, että siellähän voi joutua ihan tekemäänkin jotain. Aina ei mennäkään puomilta suoraan eteenpäin seuraavalle esteelle ja välillä radalla pitää ottaa koiraa haltuun, kääntää, vältellä ansapaikkoja. Ja mä kun luulin, että siellä posotetaan suoraa vaan... Ajat ovat muuttuneet! Siitä on kuitenkin useampi vuosi kun olen viimeksi alemmissa luokissa kisannut, joten lienee korkea aika päivittää omia tietoja. 

Muutenkin käännökset ja muut erilaiset tilanteet puomilla ovat olleet treenilistalla, joten ei muuta ku härkää sarvista ja työstämään! Fiilaan tosi lujaa sitä, miten olen Tapion kanssa hieman tietoisenkin ajatustyön myötä löytänyt kyvyn uskaltaa kokeilla ja rikkoa rutiineja. Olen pyrkinyt sen kanssa alusta alkaen tekemään treenejä vaihtelevilla tavoilla, jotta en opeta kuviota jolla asiaa opetetaan vaan nimenomaan asiaa. Siis esim. juoksaritreenissä olen alusta alkaen pitänyt tärkeänä tehdä eri puomeja, jotka on eri kohdassa kenttää, eri esteiden ympäröimänä, jne. Mahdollisimman pian alettiin tehdä lähtöjä vaihtelevilla tavoilla, eri esteiden tai tolpankierron tai istumisen kautta ja oma liike ja sen suunta vaihteli. Palkkaus vaihteli alkuvaiheessa paljon, saatoin jättää lelun eteen tai heittää sen - tai sitten se piti hakea toisen esteen kautta vähän jostain nurkan takaa. Myös appari palkkasi joissain treeneissä. Sitten kun tehtiin koko puomia, tehtiin fokuksen takia pitkään etupalkalla, mutta silloin työstin häiriötä oman liikkeen ja muiden elementtien suhteen. 


Sitten otettiin jatkoja eri esteille mukaan, jolloin palkka saattoi olla esteen jälkeen tai piti hakea kentän laidalta tai oli mulla kädessä. Aluksi Tapion oli vaikea pitää kontakti hyvänä jos jatko oli yhtään vinossa suoralta linjalta, mutta nopeasti se tajusi, ettei sen tarvitse antaa vaikuttaa. Varmaan koska tilanteet ovat koko ajan vaihdelleet aika paljon, Tapiolle on muodostunut hyvä käsitys siitä, mikä on oleellista, mikä pysyy samana treenistä toiseen. Sen on ollut myös helppo alkaa ohjautua liikkeeni ja käskytykseni mukaan puomin jälkeen seuraaviin kuvioihin, kun se on tottunut muuttuviin jatkoihin alusta alkaen. Jos oltaisi luukutettu vaan samalla etupalkalla samanlaisia tilanteita, tämä voisi olla vaikeampaa. Tänään otettiin puomilta ensin vino lähestyminen putkeen, Tapio joutui jarruttamaan ja kokoamaan kääntyäkseen putkelle. Muutama toisto sitä, sitten jatkettiinkin suoraan eteen renkaalle, jonka Tapio on oppinut sujuvaksi noin viime treeneissä. Ei mitään ongelmaa, joten takaisin putkelle. Meinasi pari kertaa jatkaa rutiinilla suoraan eteenpäin, kun sitä suoraan jatkamista on kuitenkin taottu aiemmassa koulutusvaiheessa ihan tosi paljon. Nyt jätetään suorat etenemiset vähemmälle ja jumpataan etenkin tiukkoja käännöksiä, koska ne nyt pitää vähän opettaa erikseen, mutta kanssa muita eri tilanteita. 

Ehdin jo jossain vaiheessa ajatella, että jestas mikä työmaa vielä edessä! Niin paljon eri tilanteita harjoiteltavana! Mutta aina esitellessäni uuden tilanteen Tapiolle, se ottaa sujuvasti haltuun ja homma on selvä. Eilen taidettiin tehdä eka takaleikat puomin jälkeen, niitä on ylipäätään tehty ihan tosi vähän. Hyvinhän nekin sujui. 

Rimoja on nosteltu, tänään tehtiin radanpätkää 55cm hypyillä. Yhden riman hosui alas kiirehtiessään liikaa, muuten sujuvia hyppyjä. Keinu etenee, jotain tolkkua on tullut toimintaan eikä Tape sekoile itseään ihan hirveän moneen ylimääräiseen suuntaan. :D Keppejä on puuhastettu 2by2:na, tänään laitoin neljän sijasta kuusi ja pääsin niilläkin kaventamaan kivasti - ja vaihtamaan sitä palkkausta muutamaan eri variaatioon. Kyllä se pian jo pujottelee!

Sookie on tehnyt juoksaria puomille, vaikka välissä ajattelin että jos kuitenkin pysäri. No sehän oli hirveän tylsää, kivempi juosta. Ylipäätään tämä Sookien esteosaamisen kehittäminen on ollut ihan älytöntä vatulointia, en ole jaksanut keskittyä kunnolla ja sitten on puuhastettu sitä mikä on sattunut tuntumaan kivalta. Kun ei ole asettanut selkeitä tavoitteita, ei tuu tehtyä kunnolla. Puomi alkaa kuitenkin olla se viimeinen linnake, joka pitäisi ottaa haltuun, jos haluaisi ajatella kisaamista, joten ehkä siihen voisi vähän koittaa keskittyä... Toistaiseksi Soo juoksee alastulolankkua ihan täysikorkealla puomilla, enimmäkseen heitän palkan. Välillä ehkä hyödynnetään apparia. Joskus jätetään palkka. Ens treeneissä vois jatkaa puomilta vaikka hypylle. Katsellaan mitä saadaan aikaiseksi. 

Ylläolevissa kuvissa kaikissa on Tapio, mutta alla monta ihanaa Sukkulaa. On kätevää käydä kaverin kanssa treenaamassa, kun saa treeniseuran lisäksi hyviä kuvia, kiitos taas Reetta! (Auttaa myös, kun käy hakemassa porukoilta kameran lainaan.)
Kommentit

Suositut tekstit